skip to Main Content
Aleš Makový Architects group - DŮM NA ZELENOU s.r.o.

Rodinný dům v Ostravě (Krásné Pole)

ztrata_budovy
Ztráta budovy
4.9 kW
vyse_dotace
Výše dotace
115000 Kč
energeticka_narocnost
Energetická náročnost
kategorie A - velmi úsporná
merna_potreba_tepla
Měrná potřeba tepla na vytápění
25 kWh/m²/rok
neobnovitelna_primarni_energie
Neobnovitelná primární energie
70 kWh/m²/rok
dispozice
Dispozice
5+kk

Navrhovaný dům se nachází v obci Krásné Pole. Jedná se o rovinatý pozemek na okraji nové zástavby rodinných domů. Na parcelu je vstup ze severozápadu od stávající komunikace, která zde byla vybudována za účelem přístupu k nově povoleným pozemkům ke stavbě rodinných domů.

Dům je určen pro čtyřčlennou rodinu. Velikost domu je 250 m2 a odpovídá požadavkům a zkušenostem rodiny z předchozího bydlení. I s garáží a skladem je zastavěná plocha 350 m2, což bylo limitující z hlediska územního plánu i z hlediska velikosti pozemku 830 m2. Po setkání s investorem, bylo zřejmé, že se bude jednat o nízkopodlažní rodinný dům s plochou střechou.

Koncepce domu ve tvaru L doplňuje stavba garáže a garážového stání, utváří tak soukromí od komunikace a sousedních parcel. Dům je tímto uzavřen do tvaru U a tím vytváří dostatek soukromí rodinné pohodě u bazénu s rozměrnými terasami, ze kterých je při hezkém počasí výhled na Praděd. Velké prosklené plochy z obytných místností jsou orientovány na jihozápad, a proto je zde řešeno stínění ne primárně formou venkovních žaluzií, ale tří metrovou a dvou a půl metrovou konzolou ploché střechy. Podhled konzoly je seříznutý pod úhlem, tak aby nám pronikalo dostatek slunečních paprsků v zimě do interiéru a zároveň chránilo interiér před přehříváním v létě.

Seříznutí konzoly pod úhlem má utvářet právě dojem subtilnější konstrukce střechy. Tento detail je velmi důležitý, protože jsme zde zvolili dvouplášťový systém střechy, který je velmi komfortní na přehřívání v létě, zároveň patří toto řešení ke konstrukčně náročnějším.

Před domem se nachází zázemí ve formě garáže a skladu pro zahradní techniku. Dům od příjezdové komunikace odděluje kryté stání,  vedle kterého je umístěna vstupní část do domu. Samotná rodinná vila se rozděluje na denní a klidovou část. Centrem vily je velký obývací prostor s kuchyní a jídelní částí, kde se bude scházet během dne celá rodina.

 

Architektonická studie: 2016, projekt: 2017

Autor: Ing. arch. Aleš Makový, Bc. Martin Pustějovský

DŮM NA ZELENOU s.r.o.
Aleš Makový Architects Group ©

Back To Top